Hergetova Cihelna: Praha z jiné perspektivy

V Praze neexistuje jiné takové místo, které by v sobě snoubilo všechno, co potřebuje k dokonalému štěstí každý, kdo obdivuje krásy Prahy, miluje dobré jídlo a víno, zároveň je duší romantik a potrpí si na bezchybný servis.

Hergetova Cihelna je součástí komplexu restaurací Kampa Group, kde už měli možnost obsluhovat desítky světových celebrit, politiků, dokonce španělského krále a královnu. Ostatně, není divu, proč si i významné osobnosti oblíbily právě Cihelnu. Právě z venkovní terasy je totiž ten nejhezčí výhled na Karlův most a na jiskřivou Vltavu, kterou brázdí větší i menší výletní lodičky.

O místní kuchyni se stará zkušený šéfkuchař Marek Raditsch, který sbíral zkušenosti v michelinských restauracích Kongres Hans Kaelder a Era Ora v Kodani a Feinschmecker a Bagatelle v Norsku. Stovce kuchařů v Kampa Group šéfuje už od roku 2000.

Ačkoli se blíží oficiální uvedení podzimního menu, o víkendu jsem se vypravila ochutnat menu letní, protože mám stále ještě ten krásný optimistický pocit, že léto ještě neskončilo. Bohužel, počasí nám příliš nepřálo, mrholilo a nebylo právě pěkně, proto jsme se s mámou bály, že v restauraci budeme muset sedět vevnitř a přijdeme tak o ten působivý pohled na řeku. Profesionální přístup personálu a vybavení podniku bylo ale tak báječné, že jsme venku nakonec skutečně seděly, hezky v suchu pod slunečníkem a díky elegantním ohřívačům vzduchu nám bylo venku opravdu příjemně.

Jako předkrm jsem si dala grilované tygří krevety s omáčkou beurre blanc, s rajčaty a česnekem, salátkem z rukoly a s piniovými oříšky. Bála jsem se, že krevety nebudou vyloupané, nerada se totiž v restauracích rukama zbavuji skořápek, i když naprosto chápu argument, že díky skořápce se z krevet neztratí chutná šťáva. Tyhle byly vyloupané, velké a vynikající! Salátek byl skvěle dochucený a porce velká natolik, že jsem měla obavy, abych zvládla hlavní chod.

Moje maminka si jako předkrm vybrala špíz z hovězího jazyka s jogurtem a hnědým máslem s chili. Chili prý bylo příjemně cítit, maso delikátní a pochvalovala si také přílohu, tenké – takřka až slámové – hranolky.

Jako hlavní chod jsme si na doporučení pana číšníka daly pečeného candáta s mrkvovým pyré, restovanou brokolicí, čočkou, glazé z hnědého másla a sójové omáčky. Maso bylo výborné a bez jediné kosti, brokolice příjemně křupavá a chutná, stejně jako čočka, která nebyla ani rozvařená, ani příliš tvrdá – zkrátka tak akorát.

A ačkoli jsme byly najezené dosyta a navíc jsme spěchaly do divadla, nemohly jsme si nechat ujít kávu a dezert – to je totiž známá věc, že na dezert je v bříšku jedna speciální místnost navíc. Čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou a třešněmi pro nás byla jasná volba. Po zanoření lžičky se z těsta vyhrnula horká čokoláda, která v kombinaci se zmrzlinou a třešněmi vytvářela doslova chuťový orgasmus.

Závěrem také nesmím opomenout lahodné lehké růžové víno, které jsme během oběda popíjely, a kdybychom tolik nespěchaly, určitě bychom ve dvou vypily celou lahev. Pilo se krásně a čas s ním příjemně ubíhal.

Děkujeme za pozvání, milá Hergetovo Cihelno, určitě se rády vrátíme – třeba právě ochutnat to nové podzimní menu!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.